Stervensbegeleiding

Het verliezen van een dierbare is moeilijk. Dat geldt niet alleen voor degene die overgaat maar ook voor de naasten die er bij betrokken zijn.

Door gebruik te maken van klanken kan er contact gemaakt worden met wat er in het hart speelt. Waar woorden te kort schieten, gaat klank hierin verder.

Klanken kunnen ons diep raken

Sterven is een van de belangrijkste fasen in het leven. Op het moment dat iemand te weten komt dat hij niet meer lang te leven heeft verandert er plotseling van alles. Belangrijk is om deze persoon open tegemoet te blijven treden. Alle angst en onzekerheid mag er zijn, verberg het vooral niet. Vooral te luisteren naar de persoon die ons gaat verlaten is een heel wezenlijke vorm van iemand bijstaan. Maar vaak is dat juist het moeilijkste want we willen het liefst iets doen. Ook is het belangrijk om eerlijk te zijn. De persoon die van ons afscheidt gaat nemen heeft het recht op dezelfde informatie als de familie. Dit is noodzakelijk om een goede communicatie op gang te houden. Anders creëer je angst en onwetendheid.

Stervensbegeleiding helpt in een rustige overgang

Rust rond een sterfbed of een persoon die aan zijn laatste reis gaat beginnen is heel belangrijk. Ook signalen die de persoon afgeeft, goed naar te luisteren en aandacht te geven. Het uitgangspunt is om het de mensen in hun laatste fase van hun leven zo prettig en aangenaam mogelijk te maken. Klankschalen kunnen hierbij ook helpen om angst en of boosheid weg te nemen. Om rust terug te krijgen in hun hoofd kunnen koshi’s en klankschalen heel doeltreffend zijn. Het brengt hoe moeilijk het ook is toch een rust en heling teweeg door hun geluiden en trilling.

  • Graag wil ik ondersteuning bieden in deze moeilijke tijd

  • Sterven en afscheid nemen doet pijn, verdriet mag er zijn.

  • Klankschalen geven rust in een stervens en verwerkingsproces.

Zoeken naar aanvaarding

Acceptatie wil zeggen dat mensen de realiteit onder ogen zien en weten dat het oude niet meer terugkomt. Het wil niet zeggen dat ze zich er prettig bij voelen of dat ze het er mee eens zijn. Maar mensen beseffen dat hun leven verder gaat, bv ook bij een scheiding, of verlies van baan, of dat kinderen niet meer bij hun ouders komen, ouders hun kleinkinderen niet meer zien, bij een faillissement etc.

Aanvaarding ligt op een dieper niveau men beseft waarom iets is gebeurd, welke functie het heeft in iemands levensplan. Al heeft het pijn gedaan acceptatie lukt uiteindelijk vaak wel, maar aanvaarding nog niet. Mensen die aanvaarding bereiken gaan vaak ook iets doen met de ervaring die ze achter de rug hebben. Zo willen ze anderen mensen tot steun zijn die in soortelijke situaties terecht zijn gekomen.

Thuis of in samenwerking met een zorglocatie

De klankbegeleiding kan bij je thuis en in overleg met de instantie in het ziekenhuis, hospice of verzorgingstehuis worden aangeboden. Samen kijken we wat nodig en gewenst is. Vraag gerust naar de mogelijkheden, die geheel afgestemd kunnen zijn op de verlangens van de cliënt.

Niet alleen wordt de stervende begeleid, maar ook de naasten in hun proces. Er wordt een brug gevormd tussen klank en woorden, de stervende en hun naasten.

Meer informatie over de mogelijkheden voor een mooie begeleiding met de klankschalen neem gerust met mij contact op.

Deelnamekosten

Behandeling op maat In overleg

Locatie

Locatie: In overleg

Tijd

Voor deze behandeling zijn geen vaste tijden. Ook in de avonden of weekenden ben ik beschikbaar.

Meld je direct aan voor deze behandeling