Eigenlijk heel veel en is er ook al heel veel gezegd.  Iedereen leeft in onzekerheid op verschillende vlakken, familie, werk, financiële zekerheden, gezondheid. Iedereen wil ook een steentje bijdragen om vooral door te blijven gaan en het hoofd niet te laten hangen, door hartjes, knuffels, video’s, engeltjes etc. te sturen. Toch hoor je dagelijks de aantallen van de IC opnames en de sterftecijfers. Dan weer een persconferentie: Hoe kunnen we weer verder gaan en de teugels iets losser laten en welke beroepen mogen weer aan de slag of juist nu nog even niet.

Vreemde tijden

Sinds mijn praktijk gesloten is, haal ik minder energie uit de dingen om me heen.

Niet dat ik mij nu verveel of mijn dag niet door kom. Nee dat is het niet. Maar de drive die in mij zat en onverwoestbaar leek is toch een stuk (afgedaald) gedaald. Heb zoveel ideeën wat ik zou willen of kunnen doen, maar ik mis mijn klanten, mijn mensen, die vrienden van me zijn geworden door mijn praktijk. Ik mocht ze iets meegeven van mijn kennis en kunde waardoor ze op een andere frequentie kwamen, anders tegen de dingen aan gingen kijken of heerlijk ontspannen en stressloos weer naar huis gingen na een heerlijke massage met weer een twinkeling in de ogen.

Ik maakte soms een vreugde dansje in mijn praktijk zo’n goed gevoel gaf het mij als iemand weer lachend en dankbaar mijn praktijk verliet. Wat een voldoening en energie haalde ik hieruit en wat mis ik dit.

Natuurlijk ben ik niet de enige en zovelen zzp-ers en ondernemingen een weg zoeken om op een liefdevolle manier in je kracht te blijven. Nu dat ik dit zo aan het schrijven ben schiet mij opeens Nelson Mandela te binnen die jaren opgesloten zat in een gevangenis. Hoe moet dat voor hem hebben gevoeld?

Op 5 augustus 1962 werd hij, na een tip van de CIA gearresteerd wegens zijn gewapende strijd tegen de apartheid Nelson Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland. De gevangenen moesten zich met koud zeewater wassen en Mandela sliep in een cel van 2,4 bij 2,1 meter op een slaapmat.

27 jaar gevangenschap

Robbeneiland volstond niet om de wil van Mandela te breken. Integendeel, die bleek alleen maar toe te nemen. De kleinzoon Ndaba Mandela van Nelson Mandela van zijn eerste vrouw Evelyn Mase, zegt: ”Mijn grootvader kon iedereen voor zich innemen, ongeacht hun achtergrond, ongeacht leeftijd. In de gevangenis mocht niemand hem langer dan drie maanden bewaken. Want vroeg of laat werd Nelson Mandela je vriend. En ging je hem gunsten verlenen. Hij wist hoe hij de menselijke ziel kon binnendringen.” Toch maakte hij hiervan geen misbruik!

De familie Mandela is getroffen door veel tragedies.

De familie Mandela heeft veel verliezen, pijn en trauma’s gekend.’ Maar we mogen onszelf niet toestaan slachtoffers te zijn. Andere mensen of de omstandigheden mogen geen excuus zijn om niet te werken, goeie mensen te zijn, leiders te zijn. De kracht en energie van Nelson Mandela geeft ons in deze Corona crisis tijd Het voorbeeld om bij jezelf te blijven. De kracht ook in jezelf te zoeken en je niet door angst of tegenslag van je stuk te laten brengen. Laat het licht van Nelson Mandela ook in jou tot kracht komen door te schijnen.

Nelson Mandela Inauguratie Speech;

Bekijk hier zijn inauguratie. Op 10 mei 1994 wordt Nelson Mandela beëdigd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Onze diepe angst is niet dat we onmachtig zouden zijn. Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht. Niet de duisternis, maar het LICHT in ons is wat we het meeste vrezen. We vragen onszelf af;

”Wie ben ik wel om mezelf briljant, schitterend, begaafd of geweldig te achten?”

Maar, waarom zou je dat niet zijn? Je bent een kind van God!
Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden.
Er wordt geen LICHT verspreid, als de mensen om je heen hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid.
We zijn bestemd om te stralen, zoals kinderen dat doen.
We zijn geboren om de glorie Gods die in ons is, te openbaren.
Die glorie is niet slechts in enkelen, maar in ieder mens aanwezig.
En als we ons LICHT laten schijnen, schept dat voor de ander de mogelijkheid hetzelfde te doen.
Als we van onze diepste angst bevrijd zijn, zal alleen al onze nabijheid anderen bevrijden.
Nelson Mandela – 1994

Ik voel me weer een stuk opgeluchter na het schrijven van deze blog. Het heeft me weer nieuwe inspiratie gebracht en ik hoop dat dit ook zo is bij jou zal zijn na het lezen van dit verhaal. Ik mag mij nog gelukkig prijzen en hoef niet opgesloten te zitten in een kamertje van 2,4 bij 2,1 meter en ook niet te slapen op een matje. Het Corona-virus is een ongemakkelijke tijd maar ik heb gelukkig wel nog mijn vrijheid.