Het 2e chakra is het buik chakra. Het wordt Sacraal Chakra- geslachts-chakra genoemd. Het element van dit chakra is water en daarom staat hierbij de emotionele behoefte centraal. Het correspondeert ook met lichaamsfuncties die met vloeistof verband houden.

De kleur oranje is een combinatie van geel en rood en combineert de vreugde gevoelens van geel en de energie en kracht van rood. Oranje roept gevoelens op van vreugde, plezier, enthousiasme en vasthoudendheid.

Circulatie, urine-afscheiding, sexualiteit en voortplanting. Het geslachtschakra bestuurt onze lichamelijke gezondheid en ons welzijn. Het stuurt de levenskracht en houdt het lichaam functioneel en actief.
Het Sacrale chakra werkt het beste als de voorwaarde voor vreugde, ontspanning en plezier optimaal zijn.

Je eigen grenzen en beperkingen

De werking van dit chakra hangt af van hoe goed we voor onszelf zorgen en onze grenzen en beperkingen kennen. Nemen we wel voldoende tijd en rust om te herstellen van spanning en druk.

Zorg je wel goed voer jezelf of vind je het makkelijker om voor een ander te zorgen, zodat je dan niet voor jezelf hoeft te zorgen?

Het verschil tussen in en uit balans zijn

Uit balans: Indien het 2e chakra is geblokkeerd kun je last hebben van bv. problemen met je onderrug, nieren, baarmoeder, blaas, bloedsomloop en waterhuishouding. Een verstoorde 2e chakra uit zich onder meer in lusteloosheid. Ook heftige emoties kunnen er optreden. Je kunt star zijn en jezelf geen pleziertjes gunnen.
Je wordt emotioneel afhankelijk van anderen en neemt zelf weinig initiatief.
Depressie is niet ongewoon.

In balans: je zit lekker in je vel zowel als je alleen bent als in een relatie met anderen. Je kunt je gevoelens uiten en hebt zelfvertrouwen. Je gebruikt het lichaam niet als pakezel want dan zal het vroeg zijn uitgeput en door de spanningen pijnen gaan ontwikkelen.
Verspilt geen energie aan mensen of situaties die geen plezier opleveren en heb geen moeite om uiting te geven aan je gevoelens.
Je accepteert veranderingen en kunt je daar goed bij aanpassen.

Als we onszelf ruimte geven om onze gevoelens te uiten, hoeven we niet om te gaan met onderdrukte emoties. We helpen dan het lichaam schadelijke spanning en stress los te laten, zodat het niet onze vitaliteit vernietigd en onze levenskracht beperkt.
Deze chakra bevindt zich zo’n 4 vingers breedtes onder je navel.

Bekrachtiging voor het Sacraal chakra.
Ik hou van mijn leven.
Ik eer mijn lichaam en behandel mezelf met respect.
Ik hou van wie ik ben, precies zoals ik ben.
(Ambika Wouters)

Lees meer over de Chakra’s:

Maak kennis met de Chakra’s

Rood – de Wortel / Stuit Chakra