De kleur geel is de zonnevlecht. De kleur van onze zon en vuur. Het heeft te maken met de zomer, met helderheid, opgewektheid en luchtigheid, zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde.

Dit chakra bevindt zich ongeveer 2 vingers boven de navel. Het is het centrum van jouw zijn. Je wezenlijke zelf. Je IK-Kracht. Hoe je denkt over jezelf. Het is de kern van onze persoonlijkheid, ons ego en identiteit.

Deze chakra wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte en autonome zenuwstelsel.
Ook een verstoord immuunsysteem kan een gevolg zijn van een onevenwichtige chakra.

Waarvoor staat de Zonnevlecht?

In deze chakra gaat het om zelfvertrouwen, wil, persoonlijke kracht, eigenwaarde, zelfverzekerdheid, verantwoordelijkheid en zelfrespect. Voor jezelf op te komen.
Vrijheid van keuze is de ultieme bepaling van het zonnevlechtchakra.
Het is vooral verbonden met het hart voor wat betreft hoe sterk we onszelf liefhebben en waarderen. Als we niet met ons hart verboden zijn lopen we het risico manipulatief, uitbuitend en egoïstisch te worden. Als het ego te groot wordt ontstaat er een grote scheiding tussen onszelf en anderen.
Het is belangrijk een gezonde en complete persoonlijkheid te ontwikkelen. Niet het leven te laten domineren door angst. Hierdoor verliezen we energie en worden we voor ons welzijn afhankelijk van anderen.

Het Karakter wordt ontwikkeld door te ervaren en te weten wie je bent.
De keuze om jezelf te mogen zijn en datgene te doen wat je weet dat goed is.

Soms heeft de omgeving de neiging je een bepaald etiket op te plakken, maar blijf dan vooral bij jezelf en je ware ik, je eigen identiteit.

Wat merk je bij een goede balans?

Uit balans: Op psychisch gebied heeft men weinig energie meer om dingen op te pakken en af te maken. Je wilskracht is verzwakt, waardoor je overal obstakels ziet die je in de weg staan.
Je gaat je onzeker voelen, waardoor je makkelijker bent te manipuleren.
In balens: je spijsvertering gaat soepel, het innerlijke vuur werkt goed want je voeding wordt zonder problemen verteerd.
Je bent zelfbewust en accepteert en erkent jezelf.
Je gaat uitdagingen niet uit de weg.
Je bent daadkrachtig ondernemend en je kunt beslissingen.

Bekrachtigen voor het zonnevlechtchakra:
Ik ben mijn eigen gewicht in goud waard.
Ik kies voor goedheid, licht en liefde.
Ik kies het beste voor mezelf.
( Ambika Wouters)

Lees meer over de Chakra’s:

Maak kennis met de Chakra’s 

Rood – de Wortel / Stuit Chakra

Oranje – de Sacraal / Buik Chakra