Het hartchakra verbindt de onderste drie chakra’s van de instincten met de bovenste drie chakra’s van het hogere, menselijke bewustzijn.
Het regelt de werking van het hart, de longen en de ademhaling. Heeft vooral betrekking op emoties.

Groen symboliseert groei, lente en vredige rust. Het werkt kalmerend, genezend en harmoniserend. Groen is de kleur van het hart, onvoorwaardelijke liefde en mededogen.

Dit is de chakra van de onvoorwaardelijke liefde, het mededogen, acceptatie en overgave. Maar ook van verdriet rouwen en verdedigen.

Het belang van de hart chakra

De hartchakra is belangrijk voor het onderhouden van relaties. Als deze chakra uit balans is kan het ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt van de liefde van anderen. Je kunt dan ook overmatig kritisch worden naar jezelf, maar ook naar andere toe.
Tevens kun je een angst voor intimiteit ontwikkelen. Mensen kunnen je door deze dingen als harteloos ervaren. Dit kan ook een oorzaak zijn van depressies. Wees vriendelijk, liefdevol en respectvol voor jezelf en anderen.

Wat merk je bij een goede balans?

Uit Balans: je kunt last krijgen van oa. hart en longkwalen, problemen met de luchtwegen, zoals astma en bronchitis en stoornissen in de hart en bloedcirculatie.
De angst om liefde te geven en ontvangen verhindert gezondheid, vreugde en goedheid in onze levens te komen. Angst is het tegenovergestelde van liefde. Door angst kan het hart 💖 niet gelukkig zijn en raakt de geest uitgeput. Het nalaten van dingen die we leuk vinden, belemmert het hart in zijn hoofddoel: liefhebben.

In Balans: Een stabiele bloedsomloop een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe ontspannen ademhaling
Als liefde de kern van ons bestaan is, kunnen we moeilijke tijden doorstaan. De geest verkwikt en het hart geneest als we houden van onszelf en wat we doen.
Liefde is het grootste geschenk aan onszelf en maakt ons compleet.
Hierdoor kunnen we een positieve houding ontwikkelen tegenover anderen en geneest wonden die door pijn, verlies of scheiding zijn veroorzaakt.

• Moederliefde is de eerste onvoorwaardelijke liefdeservaring in ons leven.
• Bij een gebroken hart💔 gaat onze vitale energie terug naar de zonnevlecht. Ons gevoel van eigenheid moet aansterken en het hart moet zijn gevoel van vertrouwen, hoop en kracht terugkrijgen.

Bekrachtiging voor het hartchakra:

Alle liefde woont in mijn hart!
Ik ben liefde, ik ben vrede, ik ben licht.
Ik zoek de vreugde in mezelf en zie haar in alle dingen.
Ik volg het verlangen van mijn hart naar waarheid, goedheid en liefde.

Lees meer over de Chakra’s:

Maak kennis met de Chakra’s 

Rood – de Wortel / Stuit Chakra

Oranje – de Sacraal / Buik Chakra

Geel – de Zonnevlecht / Vuur Chakra