De kleur Indigo helpt om lichaam en geest in evenwicht te brengen. Een kleur van vertrouwen, geloofwaardigheid en creativiteit. Indigoblauw verwijst ook naar de symboliek van rijkdom en grootsheid. Dit zesde chakra bevindt zich net boven de wenkbrauwen.

Het derde oog chakra heeft een sterke verbinding met onze intuïtie. Het is het chakra van inzicht, verbeelding, intuïtie en innerlijke wijsheid. Het zorgt ervoor dat we in staat zijn om zaken die we met het blote oog niet kunnen zien alsnog kunnen inzien door middel van onze intuïtie.

Bewustzijn en geweten

Het 6e chakra is bijzonder verantwoordelijk voor de keuzes die je in jouw leven maakt, jouw innerlijk bewustzijn en geweten.

Zien staat centraal in dit chakra en daarom wordt het niet voor niets vaak afgebeeld als een oog. Het voorhoofdchakra beheerst de stroom van hormonen die de hypofyse produceert en reageert op gezonde houdingen over onszelf en anderen. Het is het centrum van onze ogen, hersenen en zenuwstelsel die samenwerken met dit energiewiel.

Naarmate we het voorhoofdchakra ontwikkelen, zijn we beter in staat om onze innerlijke leiding te raadplegen. We kunnen onze innerlijke kennis gebruiken omdat ze uit het diepst van ons wezen komt. Je ervaart standvastigheid in de keuzes die je maakt. Jouw geweten wordt aangestuurd door jouw diep bewustzijn van de dingen, hetgeen wordt vertaald door dit intuïtieve energiepunt.

Balans vinden geeft je intuïtie ruimte

Bij het derde oog chakra is het erg belangrijk dat de beleving van jouw binnen en buitenwereld met elkaar in balans zijn.

Wanneer jouw voorhoofdchakra in balans is, heb je rust in je hoofd. Jouw intuïtie wordt vergroot en daardoor kun je dus beter goede keuzes maken. Je voelt intuïtief wat het “ juiste” is ook al druist het tegen iedere “verstandige” beslissing in. Je hebt jouw doel helder voor ogen.

Wanneer jouw derde oog chakra uit balans is, kun je hier ook fysieke klachten van krijgen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn of slechter zien (wazig zicht bijvoorbeeld). Je zit dan vaak vast in je hoofd, waarbij je bepaalde problemen of vraagstukken eindeloos maar blijft herkauwen. Malen, piekeren en steeds maar over hetzelfde blijven nadenken kunnen het gevolg zijn van een disbalans in het 6e chakra.

Je gaat problemen groter maken of zelfs creëren, terwijl deze in werkelijkheid niet zo ingewikkeld hoeven te zijn.

Bekrachtigingen voor het voorhoofd/ derde oog chakra:

  • Ik stel mezelf open om mijn innerlijke leiding en diepste wijsheid te leren kennen.
  • Elke situatie is een kans op groei en genezing.
  • Als ik mijn innerlijke wijsheid gebruik, weet ik dat alles in mijn wereld goed is.
  • Ik vergeef het verleden en laat het los.

Lees meer over de Chakra’s:

Maak kennis met de Chakra’s 

Rood – de Wortel / Stuit Chakra

Oranje – de Sacraal / Buik Chakra

Geel – de Zonnevlecht / Vuur Chakra

Groen – Het Hartchakra / Lucht Chakra

Turquoise – de Keelchakra / Ether Chakra